دخالت های خارجی در هنگ کنگ؛ آشوب ها به سمت جدایی طلبی پیش می رود

به گزارش مجله سرگرمی، تظاهرات هنگ کنگ هم چنان که هر روز بیش تر از روز قبل چهره خشن به خود می گیرد، نشانه هایی غیرقابل انکار از راهنمایی از طریق طرف های خارجی از جمله آمریکا و انگلیس را در خود دارد.

دخالت های خارجی در هنگ کنگ؛ آشوب ها به سمت جدایی طلبی پیش می رود

گروه بین الملل خبرنگاران، مهدی خدابخش - اغتشاشات در هنگ کنگ از سه ماه پیش و در پی تصویب لایحه ای در مجلس این منطقه خودمختار مبنی بر استرداد مجرمان تحت تعقیب به چین، شروع شد. بعد از این اقدام بود که اعتراضات و تظاهرات هایی علیه این قانون، از تاریخ نوزدهم خرداد در سراسر هنگ کنگ شروع شد.

معترضان هنگ کنگی این لایحه را موجب تضعیف استقلال این منطقه می دانستند. آنها حتی علی رغم اعلام فرماندار هنگ کنگ مبنی بر تعلیق نامحدود قانون استرداد مجرمان به چین، باز هم به تجمعات غیرقانونی در خیابان های این منطقه خودمختار ادامه دادند. روزنامه های پرتیراژ و رسانه های برجسته چین، دست های خارجی را پشت پرده تظاهرات در هنگ کنگ و تحریک نماینده مردم برای پیوستن به آنها جهت ضربه زدن به نفوذ پکن خاطرنشان کردند.

هنگ کنگ از سال 1842 تا 1997 تحت سیطره بریتانیا بود اما در سال 1997 و پس از سرانجام یافتن پیمان پیشین با بریتانیا به جمهوری خلق چین پیوست. هنگ کنگ دارای بیش از 7 میلیون نفر جمعیت است و یکی از مراکز مهم مالی در منطقه شرق آسیا و دنیا به شمار می رود.

پس از گذشت حدود بیست روز از شروع تظاهرات در هنگ کنگ، این اعتراضات رفته رفته چهره ای خشن به خود گرفته و وارد فضای درگیری معترضان با نیروهای امنیتی و پلیس شد. تظاهرات هنگ کنگی ها که دیگر از شکل اعتراض مدنی به یک قانون، به اغتشاش و برهم زدن نظم عمومی و سرپیچی از قانون تبدیل شده بود، ساختمان مجلس این منطقه را هدف قرار داد.

در حالی که راهنمایی عوامل خارجی در این اقدام دیده می شد، هزاران نفر از اغتشاشگران بعد از محاصره مجلس هنگ کنگ، با نیروهای پلیس که سعی در ممانعت از ورود آنها به ساختمان داشتند درگیر شده و با استفاده از اشیاء فلزی عجیبی که به نظر دست ساز بودند، شیشه های ضدگلوله مجلس را شکسته و وارد آن شدند. آنها سپس اقدام به تخریب اموال درون ساختمان و پرت کردن میز و جایگاه ها به بیرون کردند.

خشونت افسارگسیخته آشوبگران و استفاده از ادوات غیرمعمول علیه پلیس

درگیری آشوبگران با نیروهای امنیتی و پلیس هنگ کنگ به حدی شدید بود که تعدادی از آنها مجروح شدند. همچنین افرادی که با پلیس درگیر شدند، مایع مشکوکی به سمت مأموران امنیتی پرتاب کردند که باعث نفس تنگی، ورم و خارش پوست آنها شد.

روزنامه دولتی چاینا دیلی در سر مقاله ای ضمن متهم کردن دولت های غربی به مهندسی ناآرامی ها در هنگ کنگ، نوشت: ایده پردازان دولت های غربی بدون توجه به اینکه اقداماتشان در کشور به کشور آمریکای لاتین، آفریقا، خاورمیانه و آسیا به بدبختی و هرج و مرج منجر شده است، هرگز از کوشش های خود برای مهندسی ناآرامی ها علیه دولت هایی که تمایلی به آنها ندارند، دست برنمی دارند. آنها هم اکنون همین راستا مشابه را در قبال چین در پیش گرفته اند.

بسیاری از رسانه ها و کارشناسان چینی، دخالت دولت های خارجی در تحریک ناآرامی های علیه دولت محلی هنگ کنگ را ابزاری برای اعمال فشار بر دولت مرکزی چین دانسته و نوشتند رفتار خشن آشوبگران باعث لگدمال شدن مُرّ قانون در این منطقه و تضعیف نظم اجتماعی می گردد.

با تداوم آشوب و ناآرامی در هنگ کنگ، اقدامات افرادِ به اصطلاح معترض تا حدی خشن شد که حتی دیگر مردم عادی نیز از دست آنها در امان نبوده و علاوه بر تخریب اموال خصوصی، آنها را نیز کتک می زدند. فیلمی که از حمله اغتشاشگران به مردم در رسانه های اجتماعی پخش شده نشان می دهد که دیگر تصویب یک لایحه قانونی (علی رغم اینکه از سوی دولت نیز تعلیق شده) مشکل آنها نیست بلکه از سوی عوامل دیگری راهنمایی می شوند تا ثبات یکی از قدرت های مالی شرق آسیا را به چالش بکشند.

ژانگ جان نماینده چین در سازمان ملل نیز در واکنش به خشونت آمیز شدن ناآرامی ها در هنگ کنگ گفت: اعتراضات هنگ کنگ واقعا در حال تبدیل شدن به اغتشاشات و خشونت بوده و ما نباید بیش از این به آنها اجازه دهیم که این رفتار سزاوار سرزنش را ادامه دهند.

تلگرام، کانال ارتباطی اغتشاشگران در آشوب های هنگ کنگ

دست های خارجی در پس این تظاهرات پس از آن بیشتر نمایان شد که شبکه انگلیسی بی. بی. سی از کانال ارتباطی اغتشاشاگران پرده برداشت. این شبکه گزارش داد در لپ تاپ و تلفن های همراه معترضان هنگ کنگی اپلیکیشن پیغام رسان تلگرام دیده شده که داخل آن چندین گروه و کانال تلگرامی و انجمنهای آنلاین دعوت نماینده به آشوب وجود دارد.

بی.بی.سی در این باره نوشت: بسیاری از فراخوان ها برای اعتراضات به صورت ناشناس روی کانال ها و گروه های داخل پیغام رسان های رمزنگاری شده منتشر می شوند. بعضی از این گروه های تلگرامی بیش از 70 هزار عضو دارند که یک درصد جمعیت هفت میلیون نفری هنگ کنگ را تشکیل می دهد. بعضی از این کانالها روایت های دست اول از گزارش های مربوط به اعتراضات را پوشش می دهند. دیگر کانال ها هم هستند که هشدارهای پلیس را پوشش می دهند و به معترضان درباره فعالیت هایشان هشدار می دهند.

در همین اثنی مقامات انگلیسی نیز آتش بیار معرکه شده و ضمن حمایت از آشوب طلبان هنگ کنگی، از دولت چین خواستند که با آنها برخورد نکند. ترزا می نخست وزیر وقت انگلیس گفت: احترام به درجه بالایی از خودمختاری و حقوق و آزادی های درج شده در اعلامیه مشترک چین و بریتانیا در مورد هنگ کنگ امری حیاتی است.

جرمی هانت وزیر پیشین خارجه این کشور نیز با دخالت آشکار در امور داخلی چین، هنگ کنگ بخشی از چین است و ما آن را پذیرفته ایم. اما آزادی های هنگ کنگ در اعلامیه ای مشترک، مورد احترام عنوان شده است. انتظار داریم این توافق الزام آور به لحاظ قانونی، مورد احترام قرار گیرد و اگر غیر از این باشد عواقبی جدی خواهد داشت.

پوشش یکدست و فعالیت برنامه ریزی شده آشوبگران

نکته قابل توجه در آشوب های چین، پوشش یکدست و ابزارهای عجیب اغتشاشگران است. آنها همیشه صورت خود را با ماسک های مختلف می پوشانند تا از سوی دستگاه های امنیتی شناسایی نشوند. سردسته های این آشوبگران نیز فارغ از میزان روشنایی محیط تظاهرات (روز یا شب، داخل مکان بسته یا باز) عینک آفتابی به چشم دارند. همچنین در زمان تجمعات گسترده و آسیب زدن به اموال عمومی، اکثر آشوب طلبان کلاه ایمنی زرد رنگ به سر دارند.

تمام اینها از جمله مؤلفه هایی است که در تظاهرات هایی با تحریک عوامل خارجی یا آشوب طلبی های مدنی جهت براندازی حکومت مستقر در یک کشور دیده می گردد. همین مسئله فرمانده نیروهای چینی در هنگ کنگ را بر آن داشت که به عوامل مداخله گر خارجی هشدار دهد در ارتش چین مصمم است از حاکمیت، امنیت، ثبات و آسایش ملی در هنگ کنگ حفاظت کند زیرا ناآرامی ها به طور جدی زندگی و امنیت مردم این منطقه را تهدید می نماید.

پرچم انگلیس و آمریکا در دست اغتشاشگران هنگ کنگی

با اینکه کشورهای غربی از جمله انگلیس و آمریکا، تحریک مردم هنگ کنگ به آشوب خیابانی را رد کردند اما دُم خروس آنها زمانی بیرون زد که تظاهرات نمایندگان روز شنبه دوازدهم تیرماه هنگام راهپیمایی در ناحیه مونگ کوک پرچم کشورهای آمریکا و انگلیس را با خود حمل می کردند. آنها حتی با جمعیتی از شهروندان هنگ کنگی که پرچم چین در دست داشته و خواهان بازگشت آرامش به کشورشان بودند، به شدت درگیر شدند.

علی رغم هشدارهای مکرر مقامات چینی به آشوب طلبان و مداخله نمایندگان خارجی، ناآرامی ها روز گذشته (سه شنبه بیست و دوم مرداد) نیز ادامه داشت. اغتشاشگران هنگ کنگی که از روز گذشته به فرودگاه بین المللی این منطقه خودمختار حمله و آن را تصرف نموده بودند، امروز نیز باعث لغو پروازهای ورودی و خروجی این فرودگاه شدند. فرودگاه بین المللی هنگ کنگ که یکی از پرکارترین و شلوغ ترین فرودگاههای دنیا به حساب می آید، صبح امروز مجددا فعالیت خود را از سر گرفت اما با یورش مجدد آشوب طلبان با اخلال روبرو شد.

کاری لام رئیس منطقه هنگ کنگ امروز هشدار داد در صورتیکه اعتراضات خشونت آمیز سرانجام نیابد، پیغامدهای خطرناکی به همراه خواهد داشت.

بعد از آن نیز روزنامه های هنگ کنگی عکسی از یک دیپلمات آمریکایی به نام جولی ایدی را منتشر کردند که در هتلی با تعدادی از سازمان دهندگان اغتشاشات دیدار نموده بود. این افراد البته خود را رهبران دانشجویی می خواندند که فقط در حال روشنگری درباره قانون تضعیف نماینده استقلال هنگ کنگ بودند. بعد از انتشار این عکس، چین نماینده کنسولگری آمریکا در هنگ کنگ را احضار کرد و درباره ارتباط این دیپلمات آمریکایی با رهبران اعتراضات هنگ کنگ شرح خواست.

دیدار دیپلمات آمریکایی با سرنموده های آشوب طلبان هنگ کنگ

انتشار این گزارش خشم مقام های آمریکایی را از رو شدن دستشان در پشت پرده این نافرمانی های مدنی درپی داشت. مورگان اورتاگوس سخنگوی وزارت خارجه آمریکا با صدور بیانیه ای این اقدام رسانه های چینی را غیرمسئولانه و خطرناک توصیف نموده و مدعی شد: مقام های چین به خوبی اطلاع دارند که اعضای هیات کنسول اکردیته ما مانند همه دیپلمات های دیگر کشورها، فقط داشتند کارشان را انجام می دادند.

نکته مهم دیگری که اما باید درباره این ناآرامی های هنگ کنگ در نظر داشت، حضور گسترده گروه ها و عناصر جدایی طلب در تظاهرات ها و تجمعات است که خواهان خارج شدن این منطقه از کنترل چین و مجددا بازگشت به دوران قیمومیت انگلیس هستند. در حالی که اعتراضات مدنی به تصویب یک قانون - فارغ از اینکه هر قدر هم جنجالی باشد - باید مسالمت آمیز و در چارچوب قوانین یک کشور باشد اما میزان خشونتی که آشوبگران هنگ کنگی به کار می برند و حتی مانع عملکرد عادی خدمات اجتماعی از جمله فعالیت حمل ونقل عمومی و فرودگاه بین المللی می شوند، نگرانی ها از تبدیل شدن این آشوب ها به جنبشی جدایی طلبانه را افزایش داده است.

جدایی طلبی، هدف اصلی اغتشاشات هنگ کنگ

وبگاه شبکه سی. ان. ان نیز در گزارشی با اذعان به اینکه تظاهرات از اعتراض به یک قانونِ تعلیق شده، به درخواست برای تغییرات ساختاری و اصلاحات سیاسی تبدیل شده، نوشت: گروه های غیرقابل کنترل اوباش مشغول کتک زدن پلیس هستند. جدایی طلبان دیوانه بمب های آتش زا به سمت ساختمان های دولتی پرتاب می نمایند. به نشانه های این کشور توهین می نمایند. مقامات محلی منکوب شده و به یاری احتیاج دارند.

جاشوا وانگ یکی از سازماندهندگان آشوب ها و دبیرکل حزب راست گرا و استقلال طلب دِموسیستو در هنگ کنگ طی مصاحبه با شبکه سی.ان.ان از آمریکا و انگلیس خواست تا از این تظاهرات ها حمایت نمایند: ما به مبارزاتمان ادامه می دهیم و به فشار آوردن به پکن ادامه می دهیم... ما از متحدانمان در سراسر دنیا می خواهیم که از ما حمایت نمایند.

دفتر وزارت خارجه چین در هنگ کنگ امروز (چهارشنبه بیست وسوم مرداد) با صدور بیانیه ای از دولت های خارجی خواست که از دامن زدن به احساسات جدایی طلبانه خودداری نمایند: گویا [نانسی] پلوسی [رئیس مجلس نمایندگان آمریکا] و دیگر سیاستمداران آمریکایی وقت دارند که آشوبگران افراطی را به بهانه حفظ دموکراسی و آزادی، تایید و توجیه نمایند. آنها خشونت های افراطی در هنگ کنگ را تشجیع نموده و با خودسری اقدامات موجه دولت [هنگ کنگ] و نیروهای پلیس در تنبیه کردن خشونت طلبان و دفاع از مُر قانون را بدنام کردند.

کنگره آمریکا با رهبری پلوسی روز گذشته در بیانیه ای خاطرنشان کرد که با اجماع نظر دو حزبی، از اغتشاشگران و آشوب طلبان هنگ کنگی با تصویب قانونی حمایت خواهند کرد.

تحلیلگران خارجی اما این آشوب ها و حمایت مقامات آمریکایی و انگلیسی از آنها را، کوشش برای انقلاب رنگین در هنگ کنگ توصیف می نمایند. پروفسور استیو سانگ مدیر اندیشکده چین در دانشکده مطالعات شرقی و آفریقایی دانشگاه لندن (موسوم به سواس) در این باره شرح می دهد: اگر چیزی را که هم اکنون در هنگ کنگ رخ می دهد، انقلاب رنگین بدانیم، باید هرکاری برای متوقف کردن آن انجام گردد. به همین دلیل احساس می کنم که هم اکنون در وضعیتی خطرناک تر از هفته های قبل هستیم.

بعد از اینکه کلیپ ویدئویی از اسیر کردن و ضرب و شتم یک خبرنگار چینی توسط اغتشاشگران در فرودگاه هنگ کنگ منتشر شد، وبگاه خبری گلوبال تایمز چین در سرمقاله ای تحت عنوان هدف انقلاب رنگین، ویرانی آینده هنگ کنگ است، نوشت: دولت چین هرگز اجازه نخواهد داد اپوزیسیون افراطی و غرب، هنگ کنگ را به اردوگاه ضد چینی تبدیل نمایند. همچنین اجازه نخواهد این شهر به آشوب همیشگی کشیده شده یا به پایگاهی برای غرب جهت براندازی سیاسی حکومت چین تبدیل گردد.

از سوی دیگر، در این ناآرامی ها حزب دیگری به نام حزب ملی هنگ کنگ راهنمایی جریان آشوب را بر عهده دارد. این حزب اولین گروه سیاسی رسمی در این منطقه است که بعد از تاسیس در سال 2016 خواهان استقلال کامل هنگ کنگ از قیمومیت چین شد. این حزب در سپتامبر 2018 به صورت رسمی از سوی دولت منطقه ای هنگ کنگ ممنوع الفعالیت اعلام شد.

رسانه های چینی اما چند روز پیش از بازداشت اندی چان مؤسس این حزب جدایی طلب در جریان عملیات نیروهای امنیتی علیه یکی از پایگاه های سرنموده های آشوب ها در هنگ کنگ خبر دادند.

جاشوا وانگ در مصاحبه با کریستین امانپور

pariha.com: پریها مجله گردشگری، خبری، موفقیت، آشپزی و سرگرمی میباشد.

blogpo.ir: بلاگ پو: سیستم مدیریت محتوای قدرتمند

منبع: خبرگزاری فارس
انتشار: 20 مهر 1400 بروزرسانی: 20 مهر 1400 گردآورنده: kurdeblog.ir شناسه مطلب: 37666

به "دخالت های خارجی در هنگ کنگ؛ آشوب ها به سمت جدایی طلبی پیش می رود" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "دخالت های خارجی در هنگ کنگ؛ آشوب ها به سمت جدایی طلبی پیش می رود"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید